Naar een Europees framework voor Digitale Strafrechtelijke Weerbaarheid.
Inleiding
Een kritische analyse van jurisdictieconflicten, handhavingsdeficiënties en de noodzaak van gecoördineerde wetgeving in de strijd tegen grensoverschrijdende cyberdreigingen.De wereldwijde machtsverschuivingen zijn steeds vaker digitaal van aard. Cyberaanvallen vormen niet langer slechts technologische incidenten, maar strategische acties met economische, politieke en militaire implicaties. Als beslisser binnen een Europese onderneming, behoort u zich bewust te zijn van het feit dat digitale dreigingen vandaag de dag evenveel te maken hebben met staatsbelangen, sanctieregimes en economische spionage als met ransomware. In deze paper schetsen wij waarom het noodzakelijk is uw cybersecuritystrategie te herijken als een vorm van modern buitenlands beleid. Uw organisatie opereert immers binnen een internationaal krachtenveld waarin technologie, dreiging en regelgeving samenvloeien.
1. Digitale dreiging = geopolitiek gereedschap
Staatshackers uit Rusland, China, Iran en Noord-Korea gebruiken digitale middelen niet enkel voor sabotage, maar ook voor beïnvloeding, verstoring van economische ecosystemen en inwinning van strategische informatie. Deze activiteiten worden vaak gefinancierd en gecoördineerd door overheden en maken integraal deel uit van hun buitenlands beleid. De digitale aanval is een verlengstuk van diplomatie, sanctiebeleid en militair vermogen. Dit betekent dat uw organisatie zich niet alleen moet wapenen tegen 'cybercriminelen', maar tegen statelijke actoren met strategische intenties.
2. AI en Cyber: versnellers van asymmetrische dreiging
De opkomst van AI als wapen — zowel offensief als defensief — versterkt dit fenomeen. In het rapport "Forging Global Cooperation on AI" wordt duidelijk gemaakt dat AI de toegangsdrempel voor statelijke én niet-statelijke actoren verlaagt. Wat voorheen voorbehouden was aan elitegroepen binnen inlichtingendiensten, is nu beschikbaar als "LLM-as-a-service". Uw bedrijf kan nu doelwit zijn omdat u toegang heeft tot data, AI-capaciteit of infrastructuur die elders wordt gemist. Digitale geopolitiek maakt het risico asymmetrisch, onvoorspelbaar en exponentieel.
3. Digitale sancties, exportregels en technologische blokvorming
De Verenigde Staten en de Europese Unie voeren in rap tempo exportbeperkingen in op AI-chips, cloudinfrastructuur en zelfs modelgewichten van foundation models. Tegelijkertijd positioneert China zich met een eigen stack aan technologie, standaarden en governance. Uw organisatie moet bij het sourcen van technologie, het opzetten van datacenters en het trainen van AI-modellen rekening houden met deze digital decoupling. Security is niet enkel bescherming tegen dreiging, maar moet zich ook verhouden tot compliance met geopolitiek geladen technologiebeleid.
4. De implicaties voor uw securitystrategie
Uw cybersecuritystrategie moet daarom meer zijn dan een technische blauwdruk of NIS2-compliance checklist. Wat nodig is, is een securitystrategie die:
-
Geopolitiek bewust is: wie levert uw tooling? Welke jurisdictie beheerst uw data? Welke staten zouden baat hebben bij uw mislukking?
-
Risico's integreert in besluitvorming: securityrisico's moeten in due diligence, inkoop, export en M&A-beoordelingen worden geïntegreerd.
-
Toekomstbestendig is in governance: adaptief beleid dat voorbereid is op escalaties, sancties, datalocalisatie-eisen of internationale AI-regels.
5. Naar een buitenlands veiligheidsbeleid voor bedrijven
Wat wij voorstellen is niets minder dan een paradigmaverschuiving: u heeft als onderneming een eigen vorm van buitenlands beleid nodig. In dit beleid verbindt u digitale weerbaarheid aan markttoegang, data- en technologiekeuzes, leveranciersselectie en zelfs communicatieprotocollen. Dit vraagt om nauwe samenwerking tussen CISO, legal, risk, public affairs en board.
Conclusie
De tijd van technologische neutraliteit is voorbij. U wordt als organisatie gezien als actor in een wereldwijde digitale strijd om invloed, toegang en dominantie. Uw securitystrategie moet dit erkennen en daarop anticiperen. Door cybersecurity te benaderen als geopolitiek instrument — en niet slechts als IT-kwestie — positioneert u uw organisatie als weerbaar, toekomstgericht en strategisch bewust in een wereld die steeds sneller digitaliseert én
Wilt u meer weten over juridische implicaties van cyberdreiging en hoe u als organisatie voorbereid kunt zijn op het digitale slagveld? Neem contact met ons op of volg onze juridische inzichten op deze blog.